tisdag 6 oktober 2015

Stadsmuseum
Inom Projekt Telling har en särskilt bildad arbetsgrupp ett kontinuerligt samarbete med Norrköpings Stadsmuseum. Det är Skanningsgruppen, bestående av både deltagare och handledare, som skannar in fotonegativ från de många samlingar som Norrköpings Stadsmuseum har i sina arkiv.

Till idag har vi genomfört två stycken projekt, och arbetar med ett tredje. Det första och största skanningsarbetet handlade om att framkalla omkring 400 glasplåtsnegativ. Det var nämligen så att under sommaren 2011 så hamnade en gammal resväska på Norrköpings Stadsmuseum. Väskan hade tillhört en man vid namn Axel Eriksson, som arbetat som apotekare i Norrköping.

Väskan hade länge förvarats på en vind, och de nuvarande ägarna, Axels barnbarn, hade bestämt sig för att göra sig av med den. Den tunga resväskan var på väg till miljöstationen, och vissa delar av innehållet hade redan hunnit kasseras när barnbarnen hejdade sig. 

Innehållet, massa askar med sköra glasplåtsnegativ, kanske kunde vara historiskt intressant!
Norrköpings Stadsmuseum kontaktades, och det visade sig att väskan var fullpackad med vackra pappersaskar, som i sin tur innehöll omkring 400 glasplåtsnegativ med unika och oersättliga bilder från Norrköping under sekelskiftet och fram till 1920-talet.

Nedanför på denna sida ser ni några exempel på de bilder som Skanningsgruppen framkallade åt Norrköpings Stadsmuseum, och som vi skickade tillbaka inlagda i muséets egna databas, Sofie. Överst på denna sida kommer ”Veckans bild” att kontinuerligt läggas till, en ny bild varje vecka ur Axel Erikssons samling.

Bilderna ägs av Axel Erikssons ättlingar, och denna publicering av lågupplösta JPEG-kopior av originalbilderna sker i samförstånd med Norrköpings Stadsmuseum. Länken till muséets hemsida för vidare information och/eller kontakt är som följer: www.norrkopingsstadsmuseum.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar